Goed gereedschap maakt het werk makkelijker en het resultaat mooier. Maar als hobby klusser heb je natuurlijk geen professioneel gereedschap nodig. Wat is wijsheid bij het aanschaffen van gereedschap. Ook als je het aan de vakman vraagt krijg je bij drie meubelmakers 4 verschillende antwoorden. Als ik uit ga van onze praktijkervaring dan kan ik ook alleen iets zinnigs zeggen over het gereedschap waarmee ik zelf werk. Ik kan wel zeggen of het voldoet, maar ik kan het niet vergelijken met ander gereedschap. Ik ken dus het probleem bij het kiezen van nieuw gereedschap. Gelukkig zijn er op internet veel verschillende ervaringen te vinden en als veel mensen tevreden zijn met een bepaald merk kun je er vanuit gaan dat je weinig risico loopt als je dat merk aanschaft.
Ik kan natuurlijk wel een aantal merken noemen waarmee ik goede ervaringen heb en merken waarvan ik weet dat collega’s er enthousiast over zijn. Het zal niet verbazen dat je voor de beste merken vaak het meest betaald.
Elektrisch gereedschap
Top gereedschap: Festool
Zeer goed: Makita
Goed (en goedkoper) gereedschap: Bosch, waarbij de blauwe serie beter is dan de groene
Ik hoor ook goede verhalen over Panasonic, Fein en Milwaukee. En er zijn meer prima merken. Maar alles opnoemen heeft niet zoveel zin. Dan ligt het maar net aan de aard en frequentie van het gebruik en of er toevallig een aanbieding is…
Accuboormachine
In zijn algemeenheid kun je nog zeggen dat een accuboormachine al gauw je belangrijkste stuk gereedschap is. Afgezien van de degelijkheid kun je letten op hoe de machine in de hand ligt. Een goede balans is belangrijk, vooral als je veel schroeven moet indraaien. En natuurlijk een sterke accu die krachtig is en lang meegaat. Vanaf 12 volt is prima voor normaal gebruik en hoe meer ampères, hoe langer je achter elkaar kunt schroeven. Het is fijn als je de accuboor tussendoor rechtop kunt neerzetten (en dat hij dan niet wankel staat). Je gaat ongetwijfeld ook boren; sommige boorkoppen hebben moeite met dunne boortjes van 1 of 1,5 mm. En een boor van 12 mm past ook niet in alle apparaten. Maar misschien ga je niet dikker dan 10 mm gebruiken en dat kunnen de meeste machines wel aan.
Wat verder fijn is:
- variabel toerental
- een -led-lampje- dat bijlicht als je boort of schroeft
- een extra accu -zodat je door kunt gaan als de eerste accu leeg is
- compact model (boren en schroeven in smalle ruimte) en licht hanteerbaar
Decoupeerzaag
Een ander veel gebruikt stuk gereedschap is de decoupeerzaag. Het is fijn als deze degelijk is uitgevoerd en weinig trillingen doorgeeft aan je hand. En de zool moet stevig zijn. Door de beweging van het zaagje (op en neer) krijgt deze heel wat te verduren, zeker als het zaagje vast slaat in het materiaal. Dat geldt ook voor de op-en-neer begeleiding van het zaagje.
Wat verder fijn is:
- snel zaagblad kunnen wisselen zonder extra gereedschap
- pendelstand voor keuze tussen snel -rechtdoor- en gecontroleerd bochten zagen
- krachtige motor, liefst met traploos instelbaar toerental
- mogelijkheid om zaagsel weg te blazen zodat je goed zicht houdt op de zaagsnede
- een lampje dat kan bijlichten
Handgereedschap (niet elektrisch)
Niet elektrisch hand gereedschap: Bijna alles is ook te krijgen van bovenstaande merken. En je hebt een aantal specialisten:
Voor boren, beitels, zagen etc: Irwin, Dormer, Marples en Bahco
Voor schroevendraaiers en bitjes: Wera, gedore en Wiha
Voor lijmtangen: Bessey, Stabil. Erg handig zijn de zogenaamde Quick-Grip of snellijmtangen. Licht en met één hand te bedienen.
Je begrijpt het al, het is ondoenlijk een volledige lijst te maken maar hiermee kom je een heel eind.