Hoe leuk is het om de meubels voor je kinderkamer (of die van de kleinkinderen) zelf te maken? Vroeger was het niet ongewoon dat het wiegje of ledikantje door vader, opa of een ander familielid werd gemaakt. Deze meubeltjes gingen niet zelden generaties lang mee. Tegenwoordig krijgt deze traditie in het kader van duurzaamheid weer een nieuwe impuls. En bouwen ook moeders en oma’s vrolijk mee. Maar hoe zorg je nou dat de meubels écht mooi worden? En, heel belangrijk: dat ze veilig zijn? Wij zetten het voor je op een rijtje.

kinderkamer-zelf-maken-door-Noortje

Goede redenen om zelf kinderkamer meubels te maken:

  • Het is een leuke klus, lekker met je handen werken en iets moois maken.
  • Je kunt de meubeltjes precies op maat maken zodat ze passen op de plek die je in gedachten hebt.
  • Je maakt de meubeltjes in jouw eigen stijl door bijvoorbeeld speciale grepen op de deurtjes en lades te maken.
  • Het is goedkoper dan kinderkamermeubels uit de winkel. Dit geldt niet voor de allergoedkoopste meubeltjes, maar die zijn van goedkoop materiaal dat sneller kapot gaat en lelijk wordt. Geen duurzame keuze dus!
  • Het is makkelijker dan je denkt.
  • Je kunt zelf kiezen welke houtsoorten je gebruikt en hoe je de meubels afwerkt, bijvoorbeeld transparant of in een kleur lakken, of met een natuurlijke olie behandelen.
  • Het geeft veel voldoening: hoe gaaf is het als je kind of kleinkind slaapt in een bedje dat door jou is gemaakt!
Ledikant / kinderbed Nicole gemaakt door Ruud

Waar moeten goede kindermeubels aan voldoen?

Kindermeubels moeten natuurlijk stevig en stabiel zijn. Een degelijke constructie is dus belangrijk. Maar er worden ook eisen gesteld aan de veiligheid, met name voor ledikanten / kinderbedden. Op deze site vind je wat de actuele veiligheidseisen zijn. Uiteraard voldoen ook onze ontwerpen aan deze eisen.

Andere overwegingen: ook kindermeubels moeten mooi zijn (ook en vooral voor de kinderen) en in je interieur passen. Je kunt zeggen dat dat subjectief is, maar over een helder ontwerp en goed, mooi materiaal is bijna iedereen het wel eens. Over smaak valt natuurlijk wel te twisten. Veel bouwers kiezen voor de kleur wit, vaak in combinatie met blank hout.

Kinderkamer-meubels-Leon-Janeke-B-01
Kinderkamer meubels Leon door Jan

Materiaal, wat zijn de mogelijkheden?

Het is verstandig om voor constructieve delen een solide materiaal te kiezen. Dat kan massief hout zijn zoals vuren, grenen of een hardhout. Maar je kunt hier ook voor een multiplex kiezen. Waar nodig gebruik je twee of meer lagen op elkaar. In je ontwerp kan je handig gebruik maken van meerdere lagen om verbindingen te maken door te ‘stapelen’. Niet constructieve delen kun je ook maken van mdf, heel geschikt om te lakken en relatief goedkoop. Geschikte multiplex plaatmaterialen zijn bijvoorbeeld:

1.  Berkenmultiplex, mooi van tekening en structuur en licht van kleur. Heel geschikt om blank te lakken, oliën of zepen.
2. Okoume, mooi van kleur (rossig / roodbruin) en tekening en ook geschikt voor gebruik buiten. Ook geschikt om blank te lakken.
3. Meranti of een vergelijkbare hardhoutsoort, iets minder mooi maar wel sterk en prijs gunstig.
4. Underlayment, eigenlijk een plaatmateriaal voor de bouw, maar de betere -en wat duurdere- soorten zijn ook geschikt voor een constructieve en decoratieve toepassingen. Vooral omdat het een mooie lichte tekening heeft.

Mooi materiaal is goed verkrijgbaar en als je bij een echte houthandel informeert zijn zelfs mooie hardhout soorten zoals eiken, kersen of esdoorn nog wel te krijgen. En vaak ook op maat geschaafd en gezaagd.

Voor Ledikanten / kinderbedden zijn spijlen voor de zijwanden ook een geschikte keus.

kinderkamer meubels ledikant commode kast vrolijk origineel zelf maken met meubelwerktekening
kinderkamer meubels zelf maken commode kast ledikant tekening

Een goed ontwerp is alles

Het ontwerp van de kinderkamermeubels moet het praktisch gebruik ten goede komen. Let dus op de hoogte van de commode en ledikant. Kun je de matrashoogte verstellen? Lades of deurtjes onder de commode? Is de commode later ook als ladekast om te bouwen? Kun je de kledingkast later ook gebruiken voor een tiener, zowel qua vorm als qua maten?

De kwaliteit moet degelijk zijn en het moet er leuk en prettig uit zien. Wij zien het als een uitdaging om de constructie elegant en toch stevig te maken. Het is dus zaak om slimme verbindingen te maken die rank ogen. Verder zijn er esthetische eisen. Is de vorm in evenwicht? zijn de maten in verhouding? Vormen de verbindingen een logisch geheel met het totaalbeeld? En draagt het ontwerp bij aan de stevigheid? Het zijn vragen die je met ‘ja’ moet kunnen beantwoorden voor je aan de slag gaat.

Het is zonde om tijd en geld te steken in mooi materiaal en zorgvuldige bewerking en deze aspecten te veronachtzamen.

guus-bladert-in-zaagplan
Bouwtekening: ledikant Nicole zelf maken preview

Aan de slag

Voor je überhaupt ergens aan begint is het verstandig de toegepaste meubelmakers tips door te lezen. De diverse tips komen geheid van pas als je besluit zelf aan de slag te gaan. Voor wie bij ons een ontwerp met handleiding aanschaft: toepasselijke tips komen in het stappenplan uitgebreid aan de orde.

Ben je tevreden over je ontwerp, dan ben je klaar voor de volgende stap: een inventarisatie van benodigdheden. wat heb je nodig aan gereedschap en materiaal voor verbindingen (schroeven, deuvels, lijm etc) en afwerking (schuurpapier, lak, olie, zeep of was, kwasten, rollers). Voor kast en commode moet je scharnieren en eventueel ladegeleiders monteren. Orienteer je van te voren, de verschillende soorten hebben consequenties voor je ontwerp.
Als je hout gaat aanschaffen heb je een zaaglijst nodig waar alle onderdelen en de aantallen in staan. Soms is het handig een zaagplan te maken waarop je aangeeft hoe het materiaal gunstig uit de plaat of planken kunnen worden gezaagd. Je hebt daarmee ook enige controle op de offerte van de houtleverancier. In al onze handleidingen zit een zaaglijst en indien nodig een zaagplan. Er is ook programmaatje waarmee je zelf een zaagplan kunt maken. Juist bij meerdere meubels is een zaagplan erg nuttig om het materiaal zo voordelig mogelijk uit de plaat te zagen.

Ledikant-Kinderbed-Niels-V-01

Materiaal voorbereiden

Als je alle materiaal compleet hebt kun je de onderdelen voorbereiden. Leg alle delen uit en geef met potlood aan waar voorzieningen voor verbindingen en hang en sluitwerk moeten worden gemaakt (gaten, sparingen ect.) Het is ook verstandig alle onderdelen een naam (b.v. van het meubel of onderdeel)  en/of nummer te geven zodat je in één oogopslag ziet wat het is en waar het hoort.

Als dit gedaan is kun je alles voor de eerste keer passen zonder te lijmen. Je komt er nu snel achter of alles klopt.

kantje breken

Voorbereiden afwerking

Nu alle onderdelen nog los zijn kun je overal goed bij en je kunt alles plat neerleggen. Dit is het moment om in ieder geval alles wat in het zicht komt goed te schuren. Wat niet in het zicht komt kun je eventueel markeren met een (potlood) kruis

Het is vrijwel altijd mooi om scherpe kanten in het zicht af te schuren of schaven, het zogenaamde kantje breken. Bovendien is het ook vriendelijker voor de kinderhandjes en voetjes.

Zelfbouw Ledikant-Kinderbed Leon

Monteren

Als alle onderdelen zijn voorbereid en ‘opgezuiverd’ (schuren, kantje breken) dan zijn er twee manieren voor de volgende stap. Je kunt eerst alles afwerken met de uitgekozen finish (lak, olie, was, zeep, beits ect) óf je zet eerst alles in elkaar en werkt dan pas af.

Als je gaat spuiten kun je beter dat laatste doen. Let er dan wel op dat je nog overal goed bij komt. Meestal is het handiger eerst alle losse onderdelen af te werken. Let hierbij goed op de vlakken die moeten worden gelijmd. Geef ze aan met potlood en / of plak ze af met crêpetape zodat er geen lak op komt.

Als het goed is, past nu alles goed in elkaar en kun je de verbindingen gaan maken. Zet alles goed vast, geef het drogen van lijm de tijd en geniet van je zelf gemaakte meubels!

Neo-Eko-Preview-meubelwerktekening-PDF-teaser

Aarzel je nog?

Koop dan één van onze werktekeningen van kinderkamermeubels.
– Het bespaart je een hoop uitzoekwerk
– Je hebt de zekerheid van gedegen en veilige constructies
– Je kunt de ontwerpen eenvoudig aanpassen.
– Voor de prijs van een pot verf krijg je:

  • Een professioneel ontwerp
  • Drie meubels die qua design mooi bij elkaar passen
  • Een veilige en betrouwbare constructie
  • Een stappenplan met gedetailleerde werktekeningen
  • Tips voor materiaalkeuze
  • Een lijst van benodigde materialen
  • Een zaaglijst (met de maten van alle onderdelen)
  • Een zaagplan (om het materiaal efficiënt uit de plaat te halen)
  • Uitleg over het maken van verbindingen (b.v. schroeven, deuvelen)
  • Uitleg over de afwerking (lakken, beitsen ed.)
  • Slimme meubelmakerstips.

Deze kinderkamermeubels bouw je met onze werktekeningen: