Ja, je kan het! Al onze meubels zijn speciaal zo ontworpen, dat ze door doe-het-zelvers gemaakt kunnen worden. Dat betekent dat je er geen speciale machines voor nodig hebt, of heel specifieke kennis of ervaring. Het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt, is allemaal bij een gewone doe-het-zelfzaak te krijgen.
Wat moet ik kunnen om deze meubels te kunnen maken?
Bij “extra informatie” kan je onder “vaardigheden” lezen wat je moet kunnen om het meubel te maken. Meestal is dit alleen maar zagen, boren, schroeven en lijmen:
Het zagen van alle panelen moet met een (tafel)cirkelzaag gedaan worden, maar je kunt ook aan de houthandel vragen om dit voor je te doen. Thuis moeten er dan soms nog sparingen uit een paneel gezaagd worden. Dit kan je met een handzaag doen (zelf gebruiken wij graag een zogenaamde Japanse handzaag) of met een decoupeerzaag. Moeten er gaten uit een paneel gezaagd worden of afrondingen gemaakt, dan heb je beslist een decoupeerzaag nodig.
Om te boren heb je een (accu)boormachine en boortjes nodig. De maten van de boortjes vind je bij “extra informatie” onder “gereedschap”. Ook heb je altijd een verzinkboortje nodig om de schroefkoppen in het hout te verzinken. Heb je dit nog nooit gedaan, oefen dit dan eerst een paar keer op een reststukje tot het lekker gaat.
Schroeven kan je doen met een schroevendraaier met de juiste schroefkop, maar met een (accu)boormachine met schroefbitje krijg je minder snel een lamme arm.
Met lijmen bedoelen we dat wanneer je twee platen tegen elkaar schroeft, de verbinding veel sterker wordt wanneer je ook houtlijm op de raakvlakken aanbrengt.
Sommige meubels uit ons assortiment kunnen op de bovenstaande manier worden gemaakt, maar worden nog veel mooier wanneer je gebruik maakt van één van de hieronder genoemde technieken. Wanneer dit bij een meubel het geval is, staat het in de handleiding aangegeven en uitgelegd.
Bij het maken van bijvoorbeeld een bed-ombouw is het erg de moeite waard wanneer je kunt verstekken. Dit houdt in dat je de panelen zaagt onder een hoek van 45 graden, en dat je deze 45 graden-raakvlakken tegen elkaar lijmt en aantrekt door middel van lijmklemmen of spanbanden. Verstekken kan alleen wanneer je in het bezit bent van een goede tafelcirkelzaag die onder een hoek gezet kan worden.
Sommige meubels worden stukken mooier wanneer je een paar verbindingen kunt maken met deuvels in plaats van schroeven: dan heb geen schroefkoppen meer in het zicht. Deuvelen klinkt misschien moeilijk, maar we hebben een super duidelijke instructie gemaakt waardoor je erachter zult komen dat het reuze meevalt… en als je het eenmaal onder de knie hebt, ben je al bijna een volleerde meubelmaker 🙂
Wil je nog meer weten? Kijk dan ook eens bij onze Meubelmakerstips.