Zelf je eigen bed maken, waarom zou je dat doen? Je hoeft echt geen twee rechterhanden te hebben om zelf een bed te maken. Die krijg je vanzelf wel als je het leuk vindt om te doen… Hieronder zetten we op een rijtje waaraan je moet denken als je zelf je eigen bed wilt bouwen.

Bed-zelf-maken-Hayeda-roos

Goede redenen om zelf een bed te maken:

  • Het is een leuke klus, lekker met je handen werken.
  • Je kunt het bed aanpassen aan jouw specifieke wensen (extra breed, extra lang, precies passend in een lastige ruimte).
  • Het is goedkoper dan een bed uit de winkel. Dit geldt niet voor de allergoedkoopste bedden, maar deze zijn van goedkoop materiaal gemaakt dat sneller kapot gaat en lelijk wordt. Geen duurzame keuze dus!
  • Het is niet moeilijk. Van een bed hoef je in principe alleen de ombouw te maken; je kunt kant-en-klare lattenbodems gebruiken.
  • Je kunt zelf kiezen welke houtsoort je gebruikt en hoe je het bed afwerkt, bijvoorbeeld transparant of in een kleur lakken, of met een natuurlijke olie bewerken.
  • Het geeft veel voldoening: hoe gaaf is het om elke avond in jouw zelfgemaakte bed te stappen, of voor iemand anders een bed te maken!
Zelf maken 2P-bed-hayeda

Waar moet een bed aan voldoen?

Allereerst moet een bed stevig zijn. Je wilt niet dat een bed teveel meebeweegt. Een krakend bed is ook niet prettig.

Andere belangrijke eis: het moet mooi zijn en in je interieur passen. Je kunt zeggen dat dat subjectief is, maar over een helder ontwerp en goed, mooi materiaal is bijna iedereen het wel eens. Over smaak valt natuurlijk wel te twisten.

Zelfbouw tweepersoonsbed-Azobe-Arvid

Wat zijn de mogelijkheden?

Eigenlijk hoef je van het bed alleen de ombouw en de draagconstructie te bouwen en dat is prima te doen. Mooi materiaal is goed verkrijgbaar: als je bij een houthandel informeert zijn zelfs mooie hardhout soorten zoals eiken, kersen of esdoorn wel te krijgen. En meestal op maat geschaafd en gezaagd.

Je kunt ook zelf de lattenbodems maken, maar dat heeft minder zin: kwalitatief zijn ze niet te verbeteren, visueel stellen ze geen eisen en uit kostenoverwegingen hoef je het ook niet te doen. Je kunt tegenwerpen dat het voldoening geeft het hele bed zelf te hebben gemaakt.

Tweepersoonsbed-Azobe-gemaakt-door-Rob

Materiaal

Materiaal voor een bed hoeft niet duur te zijn. Voor een natuurlijke uitstraling kies je bijvoorbeeld voor vuren of grenen. Er zijn ook diverse soorten multiplex met een mooie tekening zoals underlayment of berken. En voor wie wil lakken in een dekkende kleur is mdf heel geschikt. Al deze materialen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Ook steigerhout is een optie al is die trend wel over zijn hoogtepunt heen.

Ontwerp is alles

Zoals gezegd, heel ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Juist omdat een bed zo’n eenvoudige vorm heeft komt het aan op het ontwerp. Is de vorm in evenwicht? zijn de maten in verhouding? Vormen de verbindingen een logisch geheel met het totaalbeeld? Het is zonde om tijd en geld te steken in mooi materiaal en zorgvuldige bewerking en deze aspecten te veronachtzamen.

guus-bladert-in-zaagplan

Aan de slag

Ben je tevreden over je ontwerp, dan ben je klaar voor de volgende stap: een inventarisatie van benodigdheden: alles wat je nodig hebt aan gereedschap en materiaal voor verbindingen (schroeven, deuvels, lijm etc) en afwerking (schuurpapier, lak, olie, zeep of was, kwasten, rollers).
En natuurlijk het hout voor constructie en ombouw. Als je hout gaat aanschaffen heb je een zaaglijst nodig waar alle onderdelen en de aantallen in staan. Soms is het handig een zaagplan te maken waarop je aangeeft hoe het materiaal gunstig uit de plaat of planken kunnen worden gezaagd. Je hebt daarmee ook enige controle op de offerte van de houtleverancier. In al onze handleidingen zit een zaaglijst en indien nodig een zaagplan. Er zijn ook online tools waarmee je zelf een zaagplan kunt maken

Zelf tv-meubel bouwen: 'Jordi' door Hubert

Materiaal voorbereiden

Als je alle materiaal compleet hebt, ga je de onderdelen voorbereiden. Leg alle delen uit en geef met potlood aan waar voorzieningen voor verbindingen moeten worden gemaakt (gaten, sparingen etc.)

Als dit gedaan is, kan je alles voor de eerste keer passen. Je komt er nu snel achter of alles klopt.

kantje breken

Voorbereiden afwerking

Nu alle onderdelen nog los zijn, kan je alles plat neerleggen en overal nog goed bij. Dit is het moment om alles wat in het zicht komt goed te schuren.

Het is mooi om alle scherpe kanten die in het zicht komen, af te schuren of te schaven, het zogenaamde kantje breken.

Bouwtekening Bed: zelf maken Tweepersoonsbed Azobe

Monteren

Als alle onderdelen zijn voorbereid en ‘opgezuiverd’ (schuren, kantje breken) dan zijn er twee manieren voor de volgende stap. Je kunt eerst alles afwerken met de uitgekozen finish (lak, olie, was, zeep, beits ect) óf je zet eerst alles in elkaar en werkt dan pas af.

Als je gaat spuiten kun je beter dat laatste doen, maar meestal is het handiger eerst alle losse onderdelen af te werken – te lakken enof beitsen dus. Let hierbij goed op de vlakken die moeten worden gelijmd: deze mogen niet gelakt worden. Geef ze aan met potlood en / of plak ze af met crêpetape.

Bouwtekening Tweepersoonsbed Azobe

En.. klaar!

Als het goed is, past alles goed in elkaar en kun je de verbindingen maken. Zet alles goed vast en geniet van je zelf gemaakte bed!

Werktekening Picknicktafel voorbeeld

Aarzel je nog?

Koop dan één van onze werktekeningen van designbedden.
– Het bespaart je een hoop uitzoekwerk
– Je hebt de zekerheid van een gedegen constructie
– Je kunt het ontwerp eenvoudig aanpassen.
– Voor de prijs van een pot verf krijg je:

  • Een professioneel ontwerp
  • Mooi design en een betrouwbare constructie
  • Een stappenplan met gedetailleerde werktekeningen
  • Tips voor materiaalkeuze
  • Een lijst van benodigde materialen
  • Een zaaglijst (met de maten van alle onderdelen)
  • Een zaagplan (om het materiaal efficiënt uit de plaat te halen)
  • Uitleg over het maken van verbindingen (b.v. schroeven, deuvelen)
  • Uitleg over de afwerking (lakken, beitsen ed.)
  • Slimme meubelmakerstips.

Deze bedden maak je met onze meubelwerktekeningen: