Als de zon schijnt en je in je T-shirt naar buiten kan is weinig fijner dan lekker hangen op je loungebank. Met een handleiding en duidelijke tekeningen maak je hem zelf, precies zoals je hem wilt hebben. Het is niet zo moeilijk, een loungebank maken…
Zelf je eigen loungebank maken.
Het lijkt met ons klimaat misschien wonderlijk maar wie een tuin of zelfs maar een platje heeft wil tegenwoordig comfortabel buiten zitten. Maar zo gek is dat nou ook weer niet, er zijn genoeg dagen in het jaar waarop je liever buiten zit dan binnen.
En hoe kan dat beter dan in zo’n relaxte loungehoekbank. Extra diep zodat je er in geval van nood ook op kan liggen en met zachte kussens waarin je lekker weg zakt.
Waarom een loungebank zelf maken?
Zo’n loungebank kun je natuurlijk kopen, maar je kunt er ook een zelf bouwen. Op internet vind je vooral buitenmeubels van steigerhout. Leuk, maar het heeft ook nadelen.
Steigerhout is inmiddels duur en vaak geen steigerhout. De vraag is groter dan de steigeraars kunnen verslijten. Maar het grootste bezwaar is eigenlijk dat steigerhouten meubels bijna altijd iets lomps hebben. En dat is voor een loungebank helemaal niet nodig. Je kunt ook een lichte en elegante loungebank bouwen. Die je nog even makkelijk in, of uit de zon trekt. Overigens zijn deze woorden inmiddels gelogenstraft door Marvin die met een vriend liet zien dat je ook met steigerhout een mooie loungebank kunt bouwen.
Het ontwerp
Comfort
Als je een loungeset gaat maken begint alles bij het ontwerp. Wat ga je met de lounge doen? Je wilt lekker zitten dus comfort is belangrijk. Denk aan de juiste zithoogte inclusief eventuele zitkussens! Dit is gemiddeld tussen 35 en 40 cm. En bepaal de zithoek, zowel voor de zitting als voor de rugleuning. Bedenk ook dat de leuning een goede ondersteuning moet geven en bij een langere zit niet gaat irriteren. Je vindt hierover veel informatie op Pinterest.
Als je niet alleen wilt zitten en hangen maar ook liggen, moet je zorgen voor genoeg diepte van de zitting. En dan is het prettig als de zithoek niet te schuin is. Hier is het dus zoeken naar een compromis. Want een diepe zitting is voor zitten minder comfortabel.
Vormgeving
Ik vind de meeste -vooral steigerhouten- loungebanken nogal lomp en zwaar. Een rechttoe rechtaan blok met kussens. Loodzwaar, letterlijk en figuurlijk. Als je wat meer tijd besteedt aan je ontwerp is het best mogelijk een lichtere loungeset te maken. Dat maakt het ook makkelijker het meubel even te verplaatsen. Of te demonteren. Mijn tip is dan ook: tijd besteed aan het ontwerp betaalt zich in het gebruik dubbel en dwars terug.
Constructie
Hoe zorg je er voor dat je loungebank niet doorzakt of wiebelt? Juist bij een lichte constructie moet je hieraan extra aandacht besteden. Om doorzakken te voorkomen kun je zwaarder materiaal kiezen, maar je kunt ook extra pootjes maken! De beste manier om een meubel solide te maken is zorgen voor een stevig verband. Kijk bv maar eens hoe ze dat bij een standaard picknicktafel hebben gedaan. Er lopen altijd twee schuine balkjes van de poten naar het blad. Zodat de tafel niet meer heen en weer kan wiebelen. Ook bij een kast zorgt zelfs een dun achterwandje voor het verband.
Loungebank maken van plaatmateriaal
Je kunt de stevigheid van een meubel dus ook uit de constructie halen. Met een goed ontwerp bouw je een lichte en toch stabiele en comfortabele loungebank.
Het ontwerp dat wij maakten voor loungebank Yelmo is gebaseerd op dat principe. We gebruiken plaatmateriaal van 18 mm dik voor alle onderdelen. In dit geval een plaatmateriaal dat bestand is tegen gebruik buiten, dus een waterbestendige multiplex. Dit materiaal is bij elke doe-het-zelf zaak en bouwmarkt te krijgen.
Een loungebank die demontabel is
We hebben onze loungebank zo ontworpen dat hij in onderdelen gemaakt kan worden en vervolgens ingenieus in elkaar gepast kan worden. Deze onderdelen worden vaak ook gelijmd, met watervaste lijm en de handleiding geeft instructies over hoe je met deze lijm om moet gaan.
Zoals voor zoveel van onze ontwerpen geldt ook voor de loungebank dat er met behulp van de handleiding en tekeningen veel mogelijkheden zijn om in het ontwerp te variëren. En verschillende klanten hebben dit ook al gedaan. Zo maak je van een driezitter eenvoudig een tweezitter of vierzitter en we hoorden zelfs al van fauteuils.
Bouwen
Materiaal
Een loungebank staat buiten en heeft te lijden van het weer. Kies dus voor watervast materiaal. Dat kan een watervaste multiplex zijn zoals okoumé of een berken multiplex. In alle gevallen moet er ook worden gelakt. Met een goede lak voor buiten uiteraard. Er is ook zogenaamd tuinhout te koop. De zachtere houtsoorten zijn dan meestal geïmpregneerd. Wie het helemaal mooi wil doen kiest rvs schroeven, maar gewone schroeven voldoen meestal ook goed. Handig zijn inbus of torx schroeven. Ook de lijm moet uiteraard waterbestendig zijn.
Verbindingen maken
Uitdaging voor ons is steeds weer om een ontwerp te maken waarbij weliswaar veel kan worden geschroefd maar waarbij die schroeven zo min mogelijk te zien zijn. Want de makkelijkste manier om verbindingen te maken is d.m.v. schroeven. Ons uitgangspunt is dat een beginner het moet kunnen maken, maar dat niet te zien is dát hij is gemaakt door een beginner.
Aan de vele foto’s op onze ‘gemaakt’ pagina is te zien dat dat vaak heel goed lukt.
Afwerking
Realiseer je dat een goede afwerking tijd kost. Goed schuren geeft een mooier resultaat en vergemakkelijkt het lakken.
Een minder bekend fenomeen is het zogenaamde kantjes breken. Met schuurpapier -of een bovenfrees- haal je alle scherpe kantjes van je materiaal. Dat ziet er mooier uit, is comfortabeler en verlengt de levensduur van je lak! Bij onze meubelmakerstips vind je meer uitleg over afwerking.
Een tafeltje in stijl
Een loungebank kan natuurlijk niet zonder aanpalend tafeltje. Liefst een beetje ruim zodat alle eten en drinken er makkelijk op past. En liefst in dezelfde lichtvoetige stijl.
Ook daarin is voorzien. Dat wil zeggen in de meubelwerktekening van Loungehoekbank Yelmo. Wil je dus ook het tafeltje dan moet je de hoekbank aanschaffen.
Overigens is met de tekeningen van de loungehoekbank ook de gewone loungebank met een beetje puzzelen prima te maken.
Tenslotte
Zelf een loungeset maken is beslist te doen. En het is nog leuk ook. Neem je tijd voor een goed ontwerp en maak je set helemaal naar je eigen wensen.
Als het ontwerp eenmaal af is kun je materiaal bestellen en gaan bouwen. Werk geconcentreerd en niet gehaast. Het is belangrijk dat je uiteindelijk tevreden bent. En dat je ook plezier beleeft aan het bouwen van je eigen lounge!
Zie je op tegen het zelf ontwerpen en uitdenken van de ideale loungebank? Voor 14,95 koop je bij ons een ontwerp met handleiding voor een 3-zits loungebank en voor 16,95 voor een loungehoekbank met tafeltje. Beide ontwerpen zijn uitgekiend en bewezen. Met tekeningen, handleiding, stappenplan, zaag-en materiaallijst en zaaglayout. En veel toepasselijke tips voor het bouwen. Hier zie je in heel veel verschillende uitvoeringen hoe dat er uit kan zien. Want met de werktekeningen pas je de loungebank makkelijk aan jouw smaak aan.