Hoe fijn is het om een comfortabele loungebank in de tuin te hebben? Op naar de winkel dus. Maar echt mooie loungebanken zijn dúúr! En dan zul je ook nog zien dat ‘ie net niet de goeie maat heeft. Dus is de vraag: kan je zelf je eigen loungebank maken, precies zoals je hem wilt hebben? Natuurlijk kan je dat! Het is niet zo moeilijk. Hieronder zetten we op een rijtje waar je op moet letten bij het bouwen van je eigen loungebank. Twijfel je daarna nog steeds, gebruik dan één van onze bouwtekeningen, dan kan het niet misgaan.

loungehoekbank tejeda door Rijk 2

Goede redenen om zelf een loungebank te maken:

  • Leuke klus: lekker met je handen werken en iets moois maken.
  • Je kunt de bank precies op jouw ideale afmetingen maken.
  • Goedkoper dan een loungebank uit de winkel. Dit geldt misschien niet voor de allergoedkoopste loungebanken, maar die zijn ofwel heel lomp, ofwel van goedkoop materiaal gemaakt dat snel kapot gaat en/of lelijk wordt. Geen duurzame keuze dus!
  • Het is makkelijker dan je denkt, ook om een écht mooie bank te maken.
  • Je kunt zelf kiezen welke houtsoort je gebruikt en hoe je de bank afwerkt, bijvoorbeeld transparant beitsen of in je favoriete kleur lakken.
  • Het geeft veel voldoening: hoe gaaf is het om op je eigen zelfgemaakte loungebank te zitten!
Bouwtekening-Lounge-hoekbank-YelmoXL

Nog even over steigerhouten loungebanken

Er worden nog steeds veel buitenmeubels van steigerhout gemaakt, maar daar doen wij niet aan mee. Waarom niet? Nou, steigerhout is allang niet meer zo goedkoop en vaak is het niet eens echt steigerhout. Wel is het altijd heel grof materiaal, zodat je er niet netjes mee kunt werken. Het is dus eigenlijk alleen geschikt om lompe meubels mee te maken – ook letterlijk, want steigerhout is loodzwaar. Die loungebank krijg je dus nooit meer van z’n plek. Dat kan anders!

Bouwtekening Loungeset hoekbank door Robert B

Randvoorwaarden

Transport & opslag: Wil je de loungebank in de winter opslaan, of ga je nog verhuizen? Zorg dan dat de loungebank niet te zwaar wordt. Of maak een loungebank die eenvoudig te demonteren is in een aantal losse delen.
Kussens: Ga je zelf kussens op maat (laten) maken, of heb je kant- en klare kussens op het oog? In het laatste geval bepalen die kussens ten dele de maat van je bank.
Tafeltje: Bedenk of je een bijpassend tafeltje wilt, en hoeveel ruimte het inneemt.

Bouwtekening-Lounge-hoekbank-door-Cosmas

Afmetingen

Hier begint het grote voordeel van zelf maken: je mag alle afmetingen zelf bepalen! Om te beginnen hangen de maten af van de ruimte die je beschikbaar hebt en of je kant-en-klare kussens wilt gebruiken. De overige maten kan je aan jouw voorkeuren aanpassen. Ben je heel lang of juist best klein, houd je van een rechte zit of liever lekker onderuitgezakt? Wil je een hogere zithoogte omdat je dan makkelijker overeind komt, en een diepe bank zodat je er lekker op kunt liggen? Het kan allemaal.

loungebank neo eko maten zithoogte diepte hoek rugleuning

De ideale maten

Breedte: reken per persoon een breedte van ongeveer 60 cm.
Diepte: de ideale zitdiepte is tussen de 43 en 50 cm. Veel mensen maken hun loungebank dieper om er lekker op te kunnen liggen. Denk eraan dat dit ten koste van het zitcomfort gaat! En vergeet niet om de diepte van de rugkussens mee te rekenen.
Zithoogte: Deze is, inclusief zitkussens, tussen de 35 en 40 cm.
Hoek van de rugleuning: deze varieert tussen 95 (best streng) en 110 graden (heel relaxed).

Loungebank-Yelmo-door-ilse

Constructie

Hoe zorg je er voor dat je loungebank niet doorzakt of wiebelt? Om doorzakken te voorkomen kun je zwaarder materiaal kiezen, maar je kunt ook extra poten maken. Om een meubel solide te maken, moet je zorgen voor een stevig verband. Kijk bijvoorbeeld hoe ze dat bij een standaard picknicktafel hebben gedaan: er lopen altijd twee schuine balkjes van de poten naar het blad, waardoor de tafel stabiel staat. Bij een kast zorgt de achterwand voor het verband, ook al is deze maar heel dun. Je kunt de stevigheid van een meubel dus ook uit de constructie halen. Met een goed ontwerp bouw je een lichte en toch stabiele en comfortabele loungebank. Kijk maar naar onze loungebanken Yelmo en Tejeda, die beide volledig uit 18 mm plaatmateriaal zijn gemaakt.

Bouwtekening-Lounge-hoekbank-door-Cosmas

Materiaalkeuze

Een loungebank staat buiten en heeft te lijden van het weer. Kies dus voor watervast materiaal. Dat kan een waterbestendige multiplex zijn zoals okoumé of berken. Of, ook mooi: betonplex met zijn donker bruinrode toplaag. In alle gevallen moet er ook worden gelakt. Met een goede lak voor buiten uiteraard. Er is ook zogenaamd tuinhout te koop dat weersbestendig is; de zachtere tuinhoutsoorten zijn meestal al geïmpregneerd.

Loungehoekbank Yelmo zelf gemaakt door Robert

Verbindingen maken

De makkelijkste en stevigste manier om verbindingen te maken is met schroeven. Als je het helemaal waterbestendig wilt maken kan je rvs schroeven gebruiken, maar gewone schroeven voldoen meestal ook. Handig zijn inbus of torx schroeven. Delen die niet meer uit elkaar hoeven, kan je lijmen voor extra stevigheid. Ook de lijm moet uiteraard waterbestendig zijn.

Hoe herken je een professioneel meubel? Doordat je nergens schroeven ziet. Als je je meubel in een kleur gaat lakken, kan je schroefgaten eerst dichtplamuren en dan aflakken. Wil je het blanke hout zien, dan kan je zogenaamde proppen maken om de schroefkoppen te maskeren. Let op, in beide gevallen wordt het lastig om nog te demonteren. De uitdaging is voor ons altijd om meubels te ontwerpen waarbij weliswaar veel kan worden geschroefd, maar waarbij die schroeven zo min mogelijk te zien zijn.

DIY Lounge sofa YelmoXL by Marvin, Design Neo-Eko

Afwerking

Neem vooral voldoende tijd voor een goede voorbereiding van het hout voordat je gaat afwerken (lakken, beitsen). Goed schuren geeft een mooier resultaat en vergemakkelijkt het lakken. Een minder bekend maar belangrijk fenomeen is het zogenaamde kantjes breken: met schuurpapier -of een bovenfrees- haal je alle scherpe kantjes van je materiaal. Dat ziet er mooier uit, is comfortabeler en verlengt de levensduur van je lak! Let goed op de vlakken die moeten worden gelijmd: deze mogen niet gelakt worden. Geef ze aan met potlood en / of plak ze af met crêpetape.
Bij onze meubelmakerstips vind je nog meer uitleg over afwerking.

Loungehoekbank Yelmo zelf gemaakt door Robert

Monteren

Als alle onderdelen zijn voorbereid en ‘opgezuiverd’ (schuren, kantje breken) dan zijn er twee manieren voor de volgende stap. Je kunt eerst alles afwerken (lakken, beitsen) óf je zet eerst alles in elkaar en werkt dan pas af. Als je gaat spuiten kun je beter dat laatste doen, maar meestal is het handiger eerst alle losse onderdelen af te werken en daarna pas te monteren. Eigenlijk is de volgorde als volgt: je monteert het meubel een eerste keer (zonder te lijmen) om te controleren of alles goed past, dan haal je alles weer uit elkaar om de onderdelen af te werken, waarna je het meubel definitief in elkaar lijmt en schroeft. Geef het drogen van de lijm de tijd en geniet daarna van je zelfgemaakte meubel!

Werktekening Picknicktafel voorbeeld

Aarzel je nog?

Koop dan één van onze werktekeningen van loungebanken.
– Het bespaart je een hoop uitzoekwerk
– Je hebt de zekerheid van een gedegen constructie
– Je kunt het ontwerp eenvoudig aanpassen.
– Voor de prijs van een pot verf krijg je:

  • Mooi design en een betrouwbare constructie
  • Een stappenplan met gedetailleerde werktekeningen
  • Tips voor materiaalkeuze
  • Een lijst van benodigde materialen
  • Een zaaglijst (met de maten van alle onderdelen)
  • Een zaagplan (om het materiaal efficiënt uit de plaat te halen)
  • Uitleg over het maken van verbindingen (b.v. schroeven, deuvelen)
  • Uitleg over de afwerking (lakken, beitsen ed.)
  • Slimme meubelmakerstips.

Deze loungebanken en andere buitenmeubels bouw je met onze werktekeningen: