Zelfbouw hoogslaper Ana aangepast gemaakt door Hugo

Zelfbouw-Hoogslaper-Ana-door-Hugo-v-L-03

Zelfbouw hoogslaper Ana aangepast gemaakt door Hugo

Zelfbouw-Hoogslaper-Ana-door-Hugo-v-L-01

Zelfbouw hoogslaper Ana aangepast gemaakt door Hugo

Zelfbouw-Hoogslaper-Ana-door-Hugo-v-L-02

Zelfbouw hoogslaper Ana aangepast gemaakt door Hugo

Zelfbouw-Hoogslaper-Ana-door-Hugo-v-L-05

Zelfbouw hoogslaper Ana aangepast gemaakt door Hugo

Zelfbouw-Hoogslaper-Ana-door-Hugo-v-L-04

Zeer enthousiast over hoe ik jullie ontwerp heb kunnen toepassen

werktekening bekijken

Hugo: Carla had jullie website bekeken en had het ontwerp van hoogslaper Ana voorgesteld. Ik ben daarmee aan de slag gegaan, maar omdat het kamertje een schoorsteen in de hoek had, kon een gewoon bed (190 x 90) er niet in. Het zaagplan dat jullie meeleverden voorzag in 3 platen, maar dat was voor de familie een beetje begrotelijk, dus heb ik wat gepuzzeld om het in 2 platen multiplex (18 mm) te krijgen. Ik ben uitgegaan van een zaagsnede van 3 mm (moest wat) & dat bleek wonderbaarlijk te kloppen bij wat de Praxis aanhoudt. Ik heb de hoogte van het bed aangepast aan wat er in 2 platen paste. Het zaagplan staat in foto 1. Gelukkig was de medewerker die mij hielp bereid buiten z’n boekje te gaan omdat ze vanwege de veiligheid lange latten die over de lengte gaan niet onder de 20 cm mogen zagen. Ook heb ik na moeten denken over de volgorde waarin gezaagd moest worden, omdat je met die zaagmachines niet halverwege kan stoppen.

Foto’s 2 en 3 laten zien hoe het bed aangepast moets worden aan de schoorsteen in de hoek. Ik heb aluminium profiel gekozen om een bedbodem van Ikea te ondersteunen, en ik heb dat 5 cm hoger (dan in het Ana ontwerp) in de bedbodem gemonteerd om er voor te zorgen dat je er goed rechtop onder kon zitten als je zat te studeren aan het bureautje. Ik heb het bureautje van een iets groter blad voorzien, zodat je er enigszins aan kunt studeren. (Het bed was voor een meisje van 12 dat naar de middelbare school ging en heel graag een eigen kamertje, hoe klein ook, kreeg. Foto 4 laat zien hoe ik de bedbodem gefixeerd heb om niet horizontaal te kunnen schuiven.

Foto’s 5, 6 en 7 laten het bed zien zoals het geworden is. Het bureaublad is wat groter en heb ik met driehoekjes uit restmateriaal ondersteund (4x, je zier er in dit aanzicht maar één) zodat het niet wiebelt. Ik heb de lichte kant van het multiplex in het zicht gemonteerd en met witte glitsa (white wash) afgelakt, maar de lat ter bescherming van het er uitvallen heb ik juist met de donkere kant voor gemonteerd en met kersen afgelakt, zodat het een frisse tegenstelling geeft. Met een tweetal hele kleine hoekijzers heb ik het bed aan de muur verankerd zodat het in geen enkele richting wiebelen kon. (Met een bureaustoel op wieltjes kun je heel plezierig tussen het bureaublad en de boekenplanken heen en weer rijden, geen enkele moeite om het volgende vak te pakken en ook je huiswerk voor te doen.) O, ja, ik zie nu dat ik ook een stuk van de muur het gebruikt voor het achtervak van de boekenplanken; meer zat niet in de twee multiplex platen.

Nu de rest van de vragen: de platen multiplex kwamen van de Praxis, samen 100 €, aan overige materialen was ik ongeveer 50 € kwijt. De glitsa weet ik niet meer.
Ik heb een avond besteed aan het uitwerken van het zaagplan, ik heb 3 dagen nodig gehad om het in elkaar te zetten en af te lakken. Wat dat betreft is (goed recht gezaagd) multiplex geweldig materiaal om te verwerken.
Ik heb niets met dreuvels of zo gedaan, gewoon de schroeven die het ontwerp suggereerde, omdat de meeste planken tegen elkaar gemonteerd worden zie je nergens schroeven aan de buitenkant in het eindresultaat.
Ik heb wel vaker dingen in elkaar gezet, dus ik denk dat ik wel als redelijk ervaren moet doorgaan. Echter, jullie ontwerp is zo goed uitgewerkt, dat een handige beginner er goed me uit de voeten kan.

Al met al ben ik zeer enthousiast over hoe ik jullie ontwerp heb kunnen toepassen in een kamer die het eigenlijk niet kon herbergen. ?