Zelfbouw Tweepersoons hoogslaper Carlos gemaakt door Bianca

Hoogslaper-Carlos-zelf-gemaakt-door-Bianca-B-05

Zelfbouw Tweepersoons hoogslaper Carlos gemaakt door Bianca

Hoogslaper-Carlos-zelf-gemaakt-door-Bianca-B-03

Hoogslaper-Carlos-zelf-gemaakt-door-Bianca-B-02

Zelfbouw Tweepersoons hoogslaper Carlos gemaakt door Bianca

Hoogslaper-Carlos-zelf-gemaakt-door-Bianca-B-01

‘ik heb de smaak van het zelf bouwen wel (weer) te pakken!’

Werktekening bekijken

Bianca: Hoi Rob, hij is af !

Hij is niet helemaal passend, maar goed genoeg. De bedbak was uiteindelijk wel wat kleiner dan het frame, waardoor ik wat moest smokkelen, maar dat heb ik aan de achterkant kunnen doen, waardoor dat aan de voorkant niet te zien is. Daarnaast heb ik hem hoger en smaller gemaakt dan de tekening was waardoor de trapkast maar 4 breed hoefde te zijn, maar wel hoger. Ik denk dat ik me wat verrekend heb met de maten van de balken dat die toch wat groter waren en dat ik het bedframe daar niet meer op aangepast heb. Maar ik ben er tevreden over.

Ik heb ook niet de achterplaten gebruikt, dat wilde mijn dochter niet. Ik denk dat ik het bed nog wel aan de grond vastzet voor de stevigheid en wellicht nog kruizen tussen B1 en B2 maak.
Het lastigste bij het bouwen was het omgaan met de grote balken. Mijn schuur is er niet groot genoeg voor en in de slaapkamer zelf moesten nog bouwvakkers in waardoor ik het daar niet kon neerleggen. Uiteindelijk buiten op de grond gedaan met stukken van de houtplaat eronder ging het beste. Maar het omgaan met zulke grote lange balken vond ik nog het lastigst, maar dat is wel gelukt.

De tekening voldeed op zich goed. Zeker de trapkast was makkelijk te doen als alles op maat was. Maar de tekening was goed duidelijk. Ik heb zelf wat hulpjes gemaakt om de schroeven steeds op dezelde plek te krijgen. een soort boormal voor de kopse kanten van het plaatwerk en ook van de balken heb ik dat gedaan door een dun stukje te nemen en dat voor te boren. Was wel handig.

Hoe lang ben ik bezig geweest: met de trapkast een dag. Met het frame een dag in totaal denk ik, met de bedbak 2 uur. Met het in elkaar zetten 3 uur denk ik, maar dat komt ook omdat ik een rand gemaakt heb van 5c omdat we die hoge rand die zo massief oogde niet mooi vonden. Ik heb dus een rand van 5 cm breed gemaakt die ik met klosjes van het plaatmateriaal van 5×12 heb vastgemaakt aan de bedbak door ze aan de aan de buitenkant en binnenkant van de rand te bevestigen en dus ook aan de bedbak. Het ziet er leuk uit en breekt het bed.

Ik heb niet gedeuveld of verstrek gezaagd. Dat vond ik echt teveel werk.

Aanwijzingen: omdat ik de maten aangepast heb, heb ik het wel wat anders moeten doen. Bv. balkje B9 heb ik anders gebruikt. Die heb ik laag gemonteerd en de trapkast laag vastgemaakt aan dat balkje dat aan B1 vastzit. Ik ben geen ervaren bouwer. Ik heb wel eens ooit een timmercursus gevolgd en wel eens een klein kastje en een tuinbank gemaakt, maar niet zoiets groots. Ik was blij dat ik een nieuwe accuboormachine heb gekocht, dat is echt wel een noodzaak om een beetje lekker te werken. Liefst nog 2 machines, omdat je anders veel tijd kwijt bent met het wisselen van bitjes en boortjes.

Ik heb het materiaal gekocht bij Jongeneel, via mijn aannemer, die kreeg meer korting dan ik, dus dat was voordelig. Ik heb het allemaal op maat laten zagen, omdat dat met die grote platen voor mij thuis niet te doen is. Ze deden ook niet moeilijk als ik nog even langs kwam om nog een stuk te zagen en ook de klosjes van 5×12 hebben ze gratis gezaagd voor me. Het was wel niet allemaal op maat. Op mm nauwkeurig konden ze niet zeiden ze. De balken heb ik dus iets langer besteld en die heb ik wel zelf gezaagd op de juiste lengte.
Ik heb foto’s bijgevoegd, maar ik krijg niet het hele bed op de foto, omdat daar de kamer te klein voor is om het er helemaal op te krijgen.
Je krijgt dus wel een indruk hoop ik. Maar… ik hoef echt het geld niet terug hoor ! Je hebt me ook steeds goed geholpen door antwoorden te geven op mijn mails, daar heb ik zeker wat aan gehad. Ik denk dat ik binnenkort nog wel een nieuwe tekening bij je bestel voor een laag bed, want ik heb de smaak van het zelf bouwen wel (weer) te pakken! Het is leuk om te doen en je krijgt er een uniek product mee.

Rob (meubelwerktekening): “Heel erg bedankt voor je -zeer- uitgebreide beschrijving. Nuttig voor mij en andere bouwers!
Een deel van je aanpassingen is me duidelijk. De tip om een malletjes te maken voor het schroeven: heel goed. Een vast patroon in schroeven komt het algemene beeld ten goede. (en het scheelt tijd, natuurlijk)

Als je de achterplaten niet gebruikt moet je de constructieve functie op een andere manier oplossen. Een kruis (misschien is 1 kruis al genoeg, even testen) en vastzetten aan de vloer is dan een goed alternatief.

Ja, 2 accuboormachines is heel fijn als je met enige regelmaat klust/meubels maakt.
(tip, niet verder vertellen, de 20 volt van Lidl…Oh. Ik zocht de link erbij en kon hem op de Nederlandse site niet meer vinden. Op de Duitse site: https://www.lidl.de/de/parkside-2-gang-akku-schlagbohrschrauber-psbsa-20-li-a1-mit-akku/p244416.. “Helaas wegens grote vraag uitverkocht”. Misschien over een tijdje weer? Beetje lompe maar degelijke, krachtige machine en in prijs onverslaanbaar. Prima dus als extra exemplaar.)

Ik begrijp dat het moeilijk is een groot bed in een kleine ruimte te fotograferen. Maar ik heb nog een vraagje over de foto’s. Voor andere bouwers -en voor mij- zijn vooral de verbindingen interessant. Het zou ook leuk zijn een foto te hebben van de bovenkant, bv met alleen matras (heb je het schuifplankje gemaakt?) En het zou leuk zijn de vakken van de trapkast te zien. En als ik toch bezig ben: een beetje kleur? Misschien als de kamer verder is ingericht?

Een tip voor foto’s met tegenlicht: het is misschien beter ’s avond foto’s te maken of de gordijnen dicht te doen en alle lampen aan.. O ja. en deze foto’s zijn erg klein 640x480pixels….Voor de site heb ik graag vanaf 1200pixels breed.

Ik vind het sympathiek dat je zegt dat je het geld niet terug wilt. Maar ik weet het goed gemaakt: Als je dat lage bed gaat maken krijg je van mij de tekening cadeau.
Stuur me dan even een mail dan maak ik een speciale 100% kortingscode voor je aan ?

In ieder geval ben ik blij dat het allemaal goed gelukt is en dat je tevreden bent met het resultaat (en dat je de smaak weer te pakken hebt van zelf bouwen!)”