Zelfbouw hoogslaper AnaXL met werkruimte door Theo

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-01

Zelfbouw hoogslaper AnaXL met werkruimte door Theo

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-02

Zelfbouw hoogslaper AnaXL met werkruimte door Theo

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-03

Zelfbouw hoogslaper AnaXL met werkruimte door Theo

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-04

Zelfbouw hoogslaper AnaXL met werkruimte door Theo

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-05

Zelfbouw-2P-hoogslaper-AnaXL-T-K-R-06

Slaap/werk meubel op maat maken

Theo: “Omdat mijn vrouw en ik beide als ZZP’er veel vanuit huis werken was een echte werkkamer hard nodig. De enige mogelijkheid om dit te realiseren was om in onze slaapkamer een twee persoons hoogslaper te plaatsen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare ruimte wilde ik een slaap/werk meubel op maat maken en daarbij was de meubelwerktekening van de ANA twee persoons hoogslaper onmisbaar.
Zelf ben ik best handig maar ik miste de ervaring om zelf in te kunnen schatten welke plaatdikte en soort verbindingen en ik het beste kon gebruiken.

Met de ANA bouwtekening als basis heb ik een aantal aanpassingen gedaan. De ruimte onder het bed heb ik verhoogd naar 140cm zodat je er beter onder kunt zitten. Onder de hoogslaper en langs de raamkant heb ik doorlopend een bureau gemaakt, zodat er voldoende werkoppervlak kon ontstaan voor twee personen. In plaats van 4 planken heb ik er drie gemaakt zodat de middelste plank gelijk loopt met het bureau.

Aan materiaal heb ik 5 platen 18mm multiplex en 2 platen 18mm MDF gebruikt. Voor de bedbodem heb ik vuren latten gebruikt.
In totaal ben ik 2 weken met het meubel bezig geweest. De eerste week heb ik de bouwtekeningen en het zaagplan aangepast en alles laten zagen bij de Praxis.
Als je goed in je hoofd heb zitten hoe het geheel in elkaar past kun je daarna veel werk in het voor doen; voor- en doorboren van de schroefverbindingen en het schuren en breken van de kanten. Aan het einde van de tweede week heb ik met hulp van een paar extra handen het hele meubel in twee dagen in elkaar gezet.

Voor de afwerking heb ik de verticale delen behandeld met white wash en het geheel afgelakt met een matte pallet seal.

Over het eindresultaat ben ik heel tevreden. Het is een stevig meubel geworden maar bovenal werkt het gewoon. Doordat het meubel op maat is gemaakt kunnen we optimaal gebruik maken van de ruimte en lijkt het of we er een kamer bij hebben gekregen.

In de bijlage een paar afbeeldingen van het eindresultaat en ik heb ook mijn ontwerp als sketch bestand even toegevoegd zodat je een beter idee krijgt van mijn aanpassingen.”