Zelfbouw picknicktafel Nevada door Ben

Zelfbouw-picknicktafel-Nevada-Ben-v-C-01

Zelfbouw picknicktafel Nevada door Ben

Zelfbouw-picknicktafel-Nevada-Ben-v-C-02

Zelfbouw picknicktafel Nevada door Ben

Zelfbouw-picknicktafel-Nevada-Ben-v-C-03

Mooie tafel geworden

Ben: “Ik heb 2 dagen lekker getimmerd. Is weer eens wat anders (intellectueel beroep). Hier in Zwitserland hebben ze eigenlijk nog nooit van “steigerhout” gehoord. Letterlijk “Gerüst Holz”. Ze hebben zeker niet die standaard 19,5 cm breed. Toen begon ik ook te twijfelen aan wat “steigerhout” in Nederland is. Dat is toch gewoon vuren?

Hier in Zwitserland zijn veel van die picknick plaatsen waar de mensen in de weekends heen trekken. Daar staan ook vaak van die picknick tafels. Die zijn meestal gemaakt van duurzaam “Lärche” Holz. Dat is Lariks. Standaardbreedte is 11 cm, 2,8 dik. Daar heb ik nu die tafel van gemaakt.

Omdat jullie tekening uitgaat van die 19,5 cm was dat soms wel lastig, want de houtverbindingen in jullie tekening gaan uit van de gatenpositie in jullie planken. Ik moest dat dus helemaal herberekenen. Het was bv handig geweest als ergens de hoek van de poten in graden was aangegeven, alsook de hoogte van de zitting. De schragen heb ik geheel proefondervindelijk moeten maken. Door die andere plankbreedte verandert immers zelfs de hoek van de schraag.

Misschien is dat iets om nog in de tekening te verwerken: maak hem dus iets minder afhankelijk van die precieze plankbreedte. Toch is het een mooie tafel geworden (ook wel duur, trouwens, dat lariks-hout). Het is ook duidelijk jullie ontwerp. Zie foto’s.

Bedankt!”

Rob : Bedankt voor de mooie foto’s en je commentaar! Het ziet er erg mooi uit.
Dit hout (lariks) is veel mooier en duurzamer dan steigerhout. En niet trendgevoelig! Steigerhout is uiteindelijk een aflopende zaak….

De maten in onze werktekening zijn gebaseerd op de standaardmaten geschaafd vuren -in Nederland-.
Ik begrijp je opmerkingen over het opnemen van hoeken in graden maar ik ben bang dat ik daarmee de zaak voor veel bouwers compliceer.

En als het goed is is veel te herleiden uit de tekeningen: de belangrijkste maten zijn gegeven en als je de constructie aanhoudt is er als het goed is wel uit te komen (jijzelf bent daarvan een mooi bewijs ;-).