Zelfbouw loungehoekbank Yelmo door Mattijs

Zelfbouw loungebank door Mattijs 01

Zelfbouw loungebank door Mattijs.

Zelfbouw loungebank door Mattijs 05

Zelfbouw loungebank door Mattijs na 5 jaar..

Zelfbouw loungebank door Mattijs 06

Zelfbouw loungebank door Mattijs na 5 jaar..

Zelfbouw loungebank door Mattijs 04

Zelfbouw loungebank door Mattijs na 5 jaar..

Zelfbouw loungebank door Mattijs 03

Zelfbouw loungebank door Mattijs na 5 jaar..

Zelfbouw loungebank door Mattijs 02

Mooie asset in onze tuin

Mattijs: “Ik heb 5 jaar geleden op basis van je bouwtekening de bank gemaakt. Ik heb destijds echter niet meer gereageerd op je mail, ik ben dat denk ik vergeten. Maar afgelopen weekend hebben we de bank weer schoongemaakt en opnieuw van olie voorzien. Zodat we er met de mooie maanden weer van kunnen genieten. We zijn nog steeds heel blij met de bank, echt een mooie asset in onze tuin.
Ik stuur je bij deze een foto van toen de bank nét klaar was, eentje in de winter van 2018, en 3 van dit weekend. De bank is intussen wat donkerder geworden, maar nog steeds erg mooi.
Ik heb hardhouten multiplex gebruikt, destijds gewoon gekocht bij de Gamma. Die hebben het ook allemaal op maat gezaagd. Ik heb daarna alleen met een cirkelzaag de hoeken en afwijkende vormen gezaagd (nog steeds veel werk). Ik merkte wel dat het zag van die afwijkende vormen echt een detailklus is. Maar dat ging wel goed. En je moet ook echt een administratie bijhouden wat waarvoor is, kan ik me herinneren. Maar al met al was het een zeer leuke en voldoening gevende klus. Ik heb overigens alles geschroefd. Deuvelen en verstekken wil ik een volgende keer proberen. Ik vind klussen leuk, en heb in huis kasten enzo gemaakt. Maar ik ben geen professionele meubelmaker, dat soort technieken moet ik nog onder de knie krijgen. Na vijf jaar merk ik wel dat vooral de leuningen wat los komen te zitten. De drie schroeven onderaan houden het op lange duur niet, die staan nog wel eens onder druk. Ik heb nu een extra schroef aan de voorzijde in gezet, die het leuningdeel verbind met de voorzijde van het zitdeel.

De bank staat het hele jaar door buiten, en niet onder een afdak. Ik merk wel dat bepaalde delen onder druk staan. Ik ga nu toch op zoek naar een soort zeil dat ik erover kan trekken in de winter en de regen, dan staat het geheel wat minder onder druk en is er minder aanslag. In de winter verplaatsen we de bank naar vlakbij het huis, daar is het minder vochtig en kan de wind er beter bij.”

Rob (meubelwerktekening): “Beste Mattijs,

Wat leuk dat je alsnog foto’s en uitgebreid commentaar opstuurt! Bedankt daarvoor!
Als je er geen bezwaar tegen hebt plaats ik je reactie en foto’s graag op mijn website. Anoniem uiteraard, alleen met voornaam.

Als de leuningen wat loskomen is het misschien een idee om de schroeven te vervangen door boutjes met verzonken kop en rampa’s (https://www.hornbach.nl/p/dresselhaus-inslagmoer-10×13-mm-galv-verzinkt-100-stuks/7807803/)
Die kun je goed aandraaien en geven meer houvast.
Lijmen kan ook maar dat maakt de bank minder flexibel.

Geef een reactie