zelfbouw bed Hayeda door Gerard

Bed-zelf-maken-Hayeda-Gerard-B-04

zelfbouw bed Hayeda door Gerard

Bed-zelf-maken-Hayeda-Gerard-B-05

zelfbouw bed Hayeda door Gerard

Bed-zelf-maken-Hayeda-Gerard-B-02

zelfbouw bed Hayeda door Gerard

Bed-zelf-maken-Hayeda-Gerard-B-01

Op een aantal punten van het ontwerp afgeweken

Het is helemaal gelukt met het bouwen. Ik heb wel op een aantal punten van het ontwerp afgeweken. Ik wilde namelijk een hoog bed, en de nachtkastjes pasten niet bij ons in de kamer. Ook het achterschot heb ik anders opgebouwd.
Ik heb mijn bouwmaterialen bij de karwei gekocht. Voor de ombouw heb ik gebruik gemaakt van steigerhouten planken van 32×200 mm. Hierdoor waren de planken al in vorm, en hoefde ik dit niet met mijn decoupeerzaag te doen. Deze planken zijn niet helemaal recht, en ook best ruw. Maar dat vond ik niet erg.
Voor de poten heb ik planken van 19×195 gebruikt. Ik heb zelf een lattenbodemframe verzonnen, omdat er in onze lattenbodem geen planken in de lengterichting zaten.
Voor het achterpaneel vond ik het mooi en goedkoop om rabat planken te gebruiken. Hierdoor had ik achter de planken niet nog een extra plaat nodig.
In totaal ben ik ongeveer €240,- aan materialen kwijt geweest.
Ik ben er in de zomervakantie ongeveer 4 dagen mee bezig geweest. Ik heb vooral gebruik gemaakt van stalen hoekjes en schroeven. Ik heb geprobeerd om rampamoeren te gebruiken, maar die kreeg ik er niet recht in. Ik ben engineer van beroep dus ben niet een ervaren bouwer. Maar heb wel technische kennis.
Met het programma Creo elements direct modeling Express (gratis gemakkelijke 3D software) heb ik alle tekeningen in 3D gezet en heb ik mijn aanpassingen getekend.

De meubelwerktekeningen waren goed en overzichtelijk. Ik kon ze zeer goed gebruiken.
Ze waren zelfs te gebruiken ook al week ik erg van het model af.

Helaas kraakt mijn bed nu wel een beetje. Ik zou graag nog tips zien hoe dat tegen gegaan kan worden. (liefst met uitleg waarom dat werkt)

Rob: Als een bed kraakt komt dat omdat twee delen langs elkaar bewegen. Er zijn dus twee dingen die je zou kunnen doen:
1. Zorgen dat elke beweging er uit is (proefondervindelijk uitzoeken door steeds aan een kant een beetje te duwen). Extra vast schroeven en waar dat kan lijmen.
2. Zorgen dat twee langs elkaar bewegende delen geen geluid meer produceren. Dit zou je kunnen doen door de raakvlakken met kaarsvet in te smeren. Ook in water opgeloste zeep, aangebracht met een kwastje zou kunnen werken. De kraak kan zowel in het frame zitten als in het contact van frame en lattenbodem.

Ik heb foto’s toegevoegd die je mag gebruiken. Maar mijn model wijkt dus best een beetje af van de tekeningen.
Ik ben super blij met mijn nieuwe bed. Dus hartelijk bedankt voor de tekeningen!

deze werktekening bekijken