Zelfbouw tv-meubel ArturoXL, ontwerp neo-eko gemaakt door Robert

Zelfbouw-tv-meubel-ArturoXL-Robert-M-03

Zelfbouw tv-meubel ArturoXL, ontwerp neo-eko gemaakt door Robert

Zelfbouw-tv-meubel-ArturoXL-Robert-M-02

Zelfbouw tv-meubel ArturoXL, ontwerp neo-eko gemaakt door Robert

Zelfbouw-tv-meubel-ArturoXL-Robert-M-01

Advies gevolgd en hangt het prima

Robert: Ik kan met trots melden dan mijn TV-meubel dit weekend is afgerond! Jullie werktekening was voor mij een belangrijke inspiratie voor het ontwerp en ik heb veel geleerd over hoe je zo’n meubelbouw kan aanpakken. Ik was vooral erg te spreken over de duidelijke uitleg over verschillende technieken en de voor/nadelen daarvan. De tekeningen zelf waren heel duidelijk. Het enige waar ik over twijfelde was de bevestiging aan de muur met de berken achterplaat (of dit stevig genoeg is); maar dit ligt waarschijnlijk meer aan mijn gebrek aan ervaring. Uiteindelijk heb ik het advies gevolgd en hangt het prima. Ik heb het ontwerp met binnen en buitenkast overgenomen, maar wel de afmetingen aangepast. Daarnaast heb ik gekozen voor een klep (met speakerdoek overspanning) in plaats van de schuifdeuren.

Ik heb ervoor gekozen om al het hout te bestellen en op maat te laten zagen bij opmaatzagen.nl omdat dit goedkoper (en waarschijnlijk beter) was dan zelf hiervoor de benodigde apparatuur aan te schaffen. Om zeker te weten dat de afmetingen klopten heb ik een digitaal 3D-model gemaakt met OpenSCAD. Dit was een prima service, en ze konden ook de vakken met afgeronde hoeken in de kleppen voor mij frezen. Eerder was ik van plan alles bij Pontmeyer af te nemen, maar daar werd mij verteld dat het zaagwerk vaak niet op de millimeter nauwkeurig is en daardoor minder geschikt voor meubels.

Ik heb geen gebruik gemaakt van duivelen of verstek, maar heb alles geschroefd en gelijmd. In totaal heb ik er een uur of 15 ingestoken, waarvan het meeste tijd in het gronden en lakken. Over het schilderwerk ben ik nog steeds niet 100% tevreden. Ik hoopte erop dat dit echt spiegelglad zou worden, maar dit is mij zelf na 4 lagen niet gelukt. Dit was mijn eerste serieuze meubel-bouw project.

Van harte bedankt voor de duidelijke werktekening en je interesse in het project!
Rob (meubelwerktekening): Het doet me genoegen te lezen dat alles duidelijk was en dat het tv-meubel, met je eigen aanpassingen goed gelukt is. Ik vind het altijd erg leuk als er op het ontwerp gevarieerd wordt. En ik weet uit ervaring hoe mooi het is zelf een meubelstuk te maken én in gebruik te nemen. Mooi geworden! En een goed idee om kleppen met luidsprekerdoek te gebruiken.
Tip: Als je zwart wilt aflakken kun je als alternatief overwegen om zwart mdf (door en door) te kiezen en dit blank af te lakken. De houtleverancier kan hier meer over vertellen.